Doğal Doğum İzmir

    Doğal doğum İzmir olarak da bilinen normal doğum; herhangi bir dış müdahale olmadan, bebeğin doğmasıdır. Sezaryen doğuma göre annenin fiziksel çabasının daha ön planda olduğu bir doğum yöntemidir. Ancak doğum sırasında salgılanan hormonlar nedeniyle anne ile bebek arasındaki bağın güçlü olmasına da yardımcı olur. Bu nedenle anne için özel bir deneyimdir. Ancak kadının hem bedenen hem de ruhen doğal doğuma hazır olması da önemlidir. Bu nedenle doğal doğuma hazırlık sürecinde kadın doğum uzmanlarına da bazı sorumluluklar düşmektedir.

    Doğal Doğum Nasıl Olur?

    İzmir normal doğum öncesinde, kadın bedeni doğumun ilk sinyallerini vermeye başlar. Doğum sancısına benzer şiddette ancak kısa sancılar hissedilir. “Braxton Hicks” olarak adlandırdığımız bu sancılar, doğumun yaklaştığına dair ilk belirtilerdir. Doğum sancısı gibi şiddetli ve aniden gelen sancılar olduğu için çoğu zaman doğum heyecanı yaratabilir. Ancak bu sancılar kısa sürelidir ve dinlenme ile geçer.

    Gebelik süreci boyunca, rahim ağzı yumuşak bir tıkaçla kapalı durumdadır. Normal doğum başladığında ise kapalı olan rahim ağzı açılır. Tıkacın rahim ağzından ayrılması ile birlikte hafif kanlı bir akıntı ortaya çıkar. Halk arasında “nişan gelmesi” olarak da bilinen bu durum, doğumun başladığına dair başlıca belirtidir. Normal doğum sırasında, bebeği koruyan amnion zarı yırtılır ve amnion sıvısı rahimden dışarı atılır. Bebeğin başı rahim ağzına doğru ilerler ve rahimde meydana gelen düzenli kasılmalar, bebeğin dışarı çıkarılmasına yardımcı olur.

    Bu kasılmaları kontrol etmek, anne için zor olabilir. Normal doğum süreci, sezaryen doğuma göre daha sancılı bir süreçtir. Ancak doğum anında ve doğum sonrasında sağladığı bazı avantajlar olduğunu da söyleyebiliriz.

    Doğal Doğumun Avantajları Nelerdir?

    Günümüzde, sezaryen ve normal doğum yöntemleri arasında yapılan karşılaştırmalar, birçok anne adayının aklını karıştırmaktadır. Sezaryen doğumun mu yoksa normal doğumun mu daha iyi olduğunda asıl belirleyici; annenin fiziksel yapısı ve gebelik sürecidir. Bu nedenle her doğum türünün kendine göre bazı avantaj ve dezavantajları olduğunu söyleyebiliriz.

    Sezaryen doğum, gerekli durumlarda oldukça sağlıklı ve güvenilir bir doğum yöntemi olsa da doğal doğumun da kadın sağlığı açısından bazı önemli avantajları olduğunu söyleyebiliriz:

    • Doğum esnasında salgılanan hormonlar, anne ile bebeğin arasında güçlü bir bağ oluşmasına yardımcı olur. Bu nedenle doğal doğum, annenin her zaman hatırlayacağı, oldukça özel bir deneyimdir.
    • Doğal doğum sırasında salgılanan oksitosin, endorfin ve kotekolaminler, anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirirken, doğumun kolaylaşmasına da yardımcı olur. Kasılmaları düzenler ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini sağlar.
    • Doğumdan sonra iyileşme sürecinin daha kısa olmasını sağlar. Sağlıklı bir şekilde normal doğum yapan anneler, doğum bittiği anda günlük yaşamlarına dönebilirler. Sezaryen doğumdan sonra ise iyileşme süreci ameliyat sonrası iyileşme sürecine benzer. Bu nedenle annenin daha fazla dinlenmesi gerekir.
    • Ameliyat kesisi yapılmadığı için doğumdan sonra enfeksiyon riski de çok azdır.

    Doğum sırasında salgılanan hormonlarla birlikte normal doğum prosedürleri de anne ile bebeğin daha güçlü bağ kurmasına yardımcı olur. Normal doğumda, doğum olduğu anda bebek, annenin kucağına verilir. İlk anda yaşanan bu ten teması, anne ile bebeğin güçlü bir bağa sahip olmasına yardımcı olur.

    Doğal Doğuma Hazırlık Süreci Nasıldır?

    Gebelik süreci, ilk trimesterdan doğuma kadar, anne adayının kendini anneliğe ve doğuma hazırladığı bir süreçtir. Annenin gebelik duygusunu içselleştirmesi, doğum hakkında bilgilenmesi ve kendini doğuma hazırlaması da bu sürece dahildir. Bu nedenle normal doğum öncesinde de annenin hem fiziken hem de ruhen kendini hazırlaması gerekir. Çünkü normal doğum anında, anne, nefesi sayesinde doğumu yönlendirir. Bunun için de kişinin kendini rahat hissetmesi ve doktoruna güvenmesi önemlidir.

    Gebelik öncesi danışmanlık hizmeti ve gebelik sürecindeki rutin kontroller, annenin normal doğum hakkında bilgilenmesini sağlar. Yapılan rutin kontroller sırasında anne adayı da doğum süreci hakkında bilgilenir. Doğal doğum hakkında öğrenilen bilgi çoğaldıkça, annenin kaygıları da azalır. Bununla birlikte -eğer gebelik riskli gebelik grubunda değilse- gebelik sürecinde yapılan pilates ve yoga gibi egzersizlerle annenin fiziksel olarak doğuma hazırlanması sağlanabilir. Nefes egzersizlerinin de doğal doğum sürecine olumlu etkisi bulunmaktadır.

    Doğal Doğuma Nasıl Karar Verilir?

    Doğal doğum sürecine karar verirken öncelikle kadının fiziksel durumu dikkate alınmalıdır. Bazı gebeliklerde, özellikle riskli gebeliklerde, sezaryen doğum bir zorunluluk olabilir. Normal başlamasına rağmen riskli hâle gelen bir doğumda, anne ve bebeğin hayatını riske atmamak için de sezaryen doğum tercih edilebilir. Kadının yaşı, kilosu, gebelik süreci değerlendirilerek en sağlıklı doğum yöntemine karar verilebilir.

    Anne adayının doğum sürecinde kendini rahat hissetmesi için doktoruna güvenmesi gerekir. Rutin kontroller sırasında oluşan bu güven bağı, doğumun da sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için önemlidir.