Miyom Tedavisi İzmir

    Miyomlar; rahimde görülen iyi huylu tümör yapılarıdır. Jinekolojik muayene sırasında en çok rastlanan bulguların başında gelirler. Aslında düz kas çoğalması olan miyom yapıları, çoğu zaman herhangi bir belirti vermez. Ancak büyük boyutlara ulaştığında, adet düzensizliği ve gebe kalma sorunlarına neden olabilirler. Miyomların kansere dönüştüğüne dair bilgi ve korkular da oldukça yaygındır. Ancak rahimde görülen miyomların yaklaşık %1’i kanseröz yapılara dönüşürler. Bu nedenle çoğu zaman gözlem yeterli olmaktadır. Düzenli jinekolojik muayene ve takip ile miyomların büyüme durumu ve yeni miyom oluşumu izlenebilir. Bu da kadının ileri dönemde yaşayabileceği birçok rahatsızlığı engellemenin en etkili yoludur.

    Miyom Nedir?

    Miyomlar, rahimdeki düz kas çoğalmasına bağlı ortaya çıkan, zararsız tümör dokularıdır. Genellikle küçük boyutlardadır ve herhangi bir şikâyete neden olmazlar. Hatta miyomların çoğu, rutin jinekolojik muayeneler sırasında, tesadüfen fark edilir. Üreme çağındaki kadınların yaklaşık %20’si, hayatının herhangi bir döneminde miyom sorunu ile karşı karşıya kalabilir.

    Miyomların oldukça büyük bir kısmı, günlük yaşamı olumsuz etkilemez. Ancak büyüyüp, çoğaldıkça cinsel fonksiyonları etkileyebilirler. Gebe kalma sorunlarına, adet düzensizliğine, karın ve kasık bölgesinde ağrılara neden olabilirler. Bazı kadınlarda adet kanamalarının miktarını da değiştirebilirler. Eğer miyomlar, günlük yaşam kalitesini düşürmeye başlarsa, cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilmesi tercih edilir.

    Miyom Çeşitleri Nelerdir?

    Rahimde görülen miyomlar farklı büyüklükte ve yapıda olabilirler. Bazı kadınlarda sadece tek bir miyom görülebilir. Bazen ise gruplaşmış, küme hâlinde miyom yapılarına rastlanabilir. Miyom çeşitleri, yerleşim bölgesine ve yapısına göre farklı başlıklar altında incelenebilir.

    Intramural Miyomlar:  Kadınlarda en sık görülen miyom türlerinin başında gelir. Rahme gömülmüş durumda bulunurlar. Genellikle belirti vermezler. Ancak sessizce büyümeye devam ederler. Büyüdüklerinde ise rahim duvarına baskı yaparak, adet düzeni ile ilgili sorunlara yol açabilirler. Kanama miktarının ve adet döngüsünün değişmesi bu şikâyetlerin başında gelir. Intramural miyomların aşırı büyümesi durumunda, çevre organlar da etkilenebilir ve kabızlık sorunu da ortaya çıkabilir.

    Submuköz Miyom: Diğer miyom türlerine göre daha fazla belirti veren, özellikle yoğun kanamaya neden olabilen miyom türleridir. Rahim iç duvarına yerleşirler. Bu nedenle büyüdükçe “endometrium” bölgesini genişletirler. Bu durum, gebe kalmanın zorlaşmasına da neden olabilir. Kısırlık tedavisi almayı düşünen çiftlerde, submuköz miyomun tedavisi oldukça önemlidir. Tedavinin başarı oranını yükseltmek için tüp bebek uygulamasından önce submuköz miyomların rahimden çıkarılması gerekebilir.

    Subseröz Miyom: Submüköz miyomların aksine, rahmin dışına doğru büyüyen miyom türleridir. Rahmin dış bölgesini çeviren zar dokusuna yerleşerek, burada büyürler. Dolayısıyla çoğu zaman kanamaya neden olmaz, hatta çoğu zaman hiçbir belirti vermezler.  Ancak çok büyürlerse, kasık ağrısına neden olabilirler.

    Bu miyom türleri, jinekolojik muayene sırasında en çok karşılaştığımız miyom türleridir. Bunlara ek olarak “parazitik miyom” ve “vajinaya doğmuş miyom” çeşitleri de vardır. Vajinaya doğmuş miyomlar, submuköz miyomların aşırı büyümesi sonucunda oluşurlar. Ancak bu iki miyom türü de oldukça nadir gözlenen miyom türleridir.

    Kimlerde Miyom Görülür?

    Miyom, üreme çağındaki her kadında görülebilir. Eğer kadın hiç doğum yapmamışsa, miyom görülme olasılığı daha fazladır.

    Miyomlar, genellikle östrojen hormonundaki değişimler ile ilişkilendirilen tümör yapılarıdır. Ancak kilo artışına bağlı olarak ya da genetik faktörlerin etkisiyle de ortaya çıkabilirler. Özellikle aşırı kilo sorunu olan kadınlarda, miyomların daha hızlı büyüdüğü de bilinmektedir.

    • Üreme çağındaki
    • Doğum yapmamış
    • Obezite sorunu olan
    • Tekrarlayan düşük sorunu yaşayan kadınlarda miyom görülme riski de daha fazladır.

    Miyom Belirtileri Nelerdir?

    Miyomlar çoğu zaman hiçbir belirti vermeden, sessizce oluşur ve büyürler. Ancak rahmin kasılmasını tetikleyen miyom türleri, uzun süren, şiddetli adet kanamaları ile kendini gösterebilir. Bununla birlikte adet miktarının değişmesi ve adet ağrılarının şiddetlenmesi de sık görülen miyom belirtileridir.

    Miyom belirtileri;

    • Karında şişlik hissi
    • Ağrı
    • Hazım zorluğu ve kabızlık
    • Sık idrara çıkma olarak sıralanabilir.

    Submukoz miyomlarda ise daha karakteristik belirtiler ortaya çıkabilir. Cinsel ilişki sonrası lekelenme tarzı kanama, enfeksiyon, kötü kokulu akıntılar submukoz miyomların neden olabileceği diğer şikâyetlerdir.

    Miyom Tanısı Nasıl Konur?

    Kişi, yukarıda sıraladığımız şikâyetlere sahip olsa da miyomların tanısını kendi başına, gözlemle koyamaz. Miyomların saptanması için rahim içinin mutlaka ultrason ile izlenmesi ve miyomların yapısının değerlendirilmesi gerekir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, rutin jinekolojik muayene sırasında miyomların çeşidini ve yapısını kolayca belirleyebilir; uygun tedavi planını yapabilirler.

    Miyomlar Nasıl Tedavi Edilir?

    Miyomların birçoğu sadece gözlem yolu ile takip edilir. Yani sadece düzenli takip edilmesi yeterlidir. Ancak tedavi sürecinde kişinin şikâyetleri dikkatlice dinlenmeli ve miyomun boyutları da göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle yakın dönemde gebelik planı olan ya da tüp bebek tedavisi olacak kadınlar için miyomların tedavi edilmesi önemlidir. Bazı miyom çeşitleri, aşırı büyüyerek, gebeliğe engel olabilirler. Ya da kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilirler. Adet kanamalarının artması, ağrıların şiddetlenmesi ve kabızlık sorunları bu olumsuzlukların başında gelir. Miyomlar cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilirler. Miyomların cerrahi tedavisinde ise çoğunlukla histeroskopi ve laparoskopi gibi modern tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Böylece hastaların operasyondan sonraki iyileşme süreci ciddi oranda kısalmakta ve enfeksiyon riski minimuma inmektedir.

    Miyomların tedavisi;

    • Gözlem
    • Medikal ilaç
    • Ameliyat ile yapılabilmektedir.

    Histeroskopi ile Miyom Tedavisi Nedir?

    Histeroskopi, miyomların tedavisinde en sık kullanılan cerrahi yöntemdir. Vajina girişinden rahme ulaşan, “histeroskop” adı verilen kameranın yardımı ile yapılır. Yüksek çözünürlüklü ve net görüntü sağlayan bu kamera sayesinde rahim içi detaylı olarak görüntülenir. Rahimdeki patolojiler ve miyom yapıları saptandığında ise uygun yöntemle cerrahi uygulama yapılabilir. Böylece büyük ameliyat kesilerine gerek kalmadan miyomlar çıkarılabilir.

    Miyom Ameliyatı Ne Zaman Gerekir?

    Miyom tedavisinin planlanmasında;

    • Semptomların türü ve şiddeti
    • Miyomun boyutları
    • Miyomun yerleşim yeri
    • Kadının yaşı ve ileri dönemdeki gebelik planları dikkate alınır. Bu doğrultuda, cerrahi işleme gerek olup olmadığı değerlendirilir.

    Histeroskopi ile miyom ameliyatları;

    • Miyomlar adet kanamasının düzenini, miktarını ve şiddetini etkiliyorsa
    • Aşırı kanamaya bağlı kansızlık problemi ortaya çıkıyorsa
    • Kasık ağrıları günlük yaşamı olumsuz etkiliyorsa
    • Miyomlar aşırı hızla büyüyorsa ve kısırlığa neden oluyorsa yapılabilir.

    İzmir Miyom Tedavisi

    Yukarıda belirttiğimiz tüm kriterler değerlendirildiğinde, miyomlar için uygun tedavi planı belirlenebilir. Küçük boyutlu miyomların tedavisi için çoğu zaman gözlem yeterli olur. Bu miyomlar ise miyom olgularının büyük bir kısmını oluşturur. Miyomların yapısındaki değişimlerin fark edilmesi ve sağlıklı bir tedavi planı yapılması için hastanın düzenli miyom takibi konusunda bilinçlendirilmesi de gerekir.