Rahim Sarkması İzmir
Rahim sarkması İzmir; idrar torbasının arkasında bulunan ve ağız kısmı vajina bölgesine açılan rahim, vücudumuzda hareket kabiliyetinin kısıtlı olduğu organlardan biridir. Yaşın ilerlemesi ya da doğum sayısının fazla olması rahmin bulunduğu bölgeden sarkarak, aşağı doğru hareket etmesine neden olur. Rahim sarkmasının dereceleri mevcuttur ve hafif derecede sarkma kişinin yaşamını etkilemez fakat bu sarkmanın şiddeti artarsa tedavi edilmesi gereklidir.
Rahim sarkması, hafif seyredebileceği gibi şiddetli de olabilir. İlk evrelerde, sarkma, kişinin günlük yaşamını etkilemeyebilir. Ancak sarkma arttıkça idrar tutamama, belin alt kısmında ağrı ve pelvis bölgesinde ağırlık gibi şikâyetler ortaya çıkabilir.
Rahim Sarkması Nedir?
Hareket kabiliyeti kısıtlı olan rahim, bulunduğu bölgeye sabit değildir. Doku ve kaslar sayesinde o bölgeye asılıdır. Rahim sarkması, rahmin olması gereken bölgeden aşağıya doğru sarkmasıdır. Normal doğum, tek seferde ikiz bebek ya da daha fazla çocuk doğurmak, östrojen hormonunun eksikliği, yaş ilerlemesi gibi sebeplerden kas ve dokular gevşeyerek, rahim sarkmasına neden olur. Kas ve dokuların zayıflamasına ek olarak, yer çekiminin etkisi de rahmin, vajinanın içine doğru kaymasına neden olur. Bu sarkma ilerleyebilir ve rahim, vajina dışından görünecek bir hâl alabilir. Rahim, iç çamaşıra değecek kadar sarkabilir ve bu durum başka rahatsızlıklara da zemin hazırlayabilir. Rahim sarkması her hastada tedavi gerektirmese de hastanın yaşantısını etkilemesi durumunda tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Bu nedenle rahim sarkmasının tedavisinde, doktorun değerlendirme ve yönlendirmelerine göre hareket edilmesi önemlidir.
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Rahim sarkması çoğu zaman belirti vermez. Kasık ve bel altı bölgede yoğunlaşan ağrı, sarkmanın en belirgin özelliklerinden biridir. Bununla birlikte rahim sarkması ilerledikçe, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen diğer şikâyetlere de neden olabilir. Rahim sarkmasının yaygın belirtileri:
- Vajinal kanamalar
- Cinsel ilişki sırasında ağrı olması
- İdrarı tutamama
- İdrar yaparken zorlanma
- Bağırsak problemleri
- Vajinal akıntıların artması
- Belin alt kısmında hissedilen ağrı
- Vajina ağzından dışarıya doku çıkması
Rahim Sarkması Neden Olur?
- Tek seferde ikiz bebek ya da daha fazla bebek doğurmak
- Normal doğum
- Aşırı kilo alımı
- Obezite
- Ağır yük kaldırmak
- Kilolu ve iri bebek doğurmak
- Birden fazla doğum yapmış olmak
- Yaşın ilerlemesi
- Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması
- Kronik kabızlık
- Kronik öksürük
Rahim sarkması, engellenebilen bir rahatsızlık değildir. Ancak rahim sarkması için risk kabul edilen durumlara karşı dikkatli olmak, kiloyu korumak ve yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmak sarkmanın seyrini etkileyebilir.
Özellikle ailesinde rahim sarkması olan kişilerin, kilo kontrolüne dikkat etmesi, bel kaslarını düzenli egzersiz ile güçlendirmesi ve uzun süren kabızlığın zamanında tedavi edilmesi önemlidir.
Rahim Sarkması Tanısı Nasıl Konur?
Rahim sarkması tanısı için çoğu zaman jinekolojik muayene yeterli olmaktadır. Doktor kişinin şikâyetlerini de dinledikten sonra pelvik muayene gerçekleştirir. Rahmin vajinanın içine ne kadar sarktığını görüp, anlayabilmek için doktor tarafından hastanın ıkınması istenir. Doktor tarafından yapılan muayene ve değerlendirme sonucunda rahim sarkması tanısı konur ve sarkmanın boyutuna göre tedavi yöntemine karar verilir.
Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?
Şiddeti az olan rahim sarkması olgularında çoğu zaman tedavi gerekmez. Eğer sarkmanın şiddeti hafifse; düzenli doktor kontrolü, egzersiz, ağır kaldırmamak, kabızlıktan kaçınmak gibi önlemler alınabilir. Fakat rahim zamanla daha fazla sarkabilir bu durumda kişinin genel sağlık durumuna da uygun tedavi planı hazırlanmalıdır.
Tedavi gerektiren şiddetli rahim sarkması durumunda farklı tedavi yöntemleri izlenebilir. Tedavi sürecini belirleye en önemli etkenlerden biri hamilelik ihtimalidir. Eğer kişi çocuk sahibi olmayı düşünüyorsa, vajinal halka gibi gebeliği engellemeyen tedavi yöntemleri tercih edilebilir.
Halkanın nasıl kullanılacağı ve tedavi bilgileri ise doktor tarafından hasta ile paylaşılır. Vajinal halka, cinsel birlikteliği olumsuz etkilemez. Rahmi destekleyerek, vajinanın içine doğru sarkmasını engeller.
İzmir Rahim Sarkması Ameliyatı
Gebelik düşünmeyen hastalarımızda ise cerrahi tedaviler düşünülebilir. Cerrahi ile zayıflayarak sarkan dokular, yamalar ile yukarı kaldırılabilir. Eğer kişi hayatı boyunca gebelik düşünmüyorsa ve yaş da ilerlemişse en iyi tedavi yöntem histerektomi ile rahmin alınmasıdır. Vajinal yoldan histerektomi, açık ameliyat yöntemine göre büyük avantajları beraberinde getiren bir işlemdir. Bu nedenle ileri yaştaki hastalarımızda bile güvenle uygulanabilmektedir.
Tüm bu tedavi seçeneklerinde önemli olan hastanın şikâyetleri, rahmin ne kadar sarktığı ve hastanın çocuk sahibi olmayı isteyip istemediğidir. Tüm bunlar değerlendirilerek, hasta için en uygun tedavi yöntemi belirlenir.
İzmir Rahim Sarkması Tedavisi
İzmir rahim sarkması, özellikle 30 yaşını geçmiş kadınlarda, en sık görülen jinekolojik rahatsızlıklardan biridir. Rahim sarkması olgularının yaklaşık %20’sinde şikâyetler oldukça şiddetlidir. Bu nedenle cerrahi tedavi gerekir. Ancak hafif seyreden vakalarda en etkili tedavi yönteminin egzersiz olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle rahim sarkması tedavisinde tüm süreç hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Bu da tedavi sürecinin kişiden kişiye değişmesine neden olmaktadır.