Düşük Tedavisi İzmir

    Düşük tedavisi İzmir; hamileliğin istenmeyen, erken şekilde sonlanması düşük olarak adlandırılan bir durumdur. Hamileliklerin yaklaşık %20’si düşük ile sonuçlanır. Riskli gebeliklerde ve 35 yaşından büyük kadınlarda ise düşük görülme olasılığı daha fazladır. Özellikle 40 – 45 yaşından sonraki gebeliklerde düşük oranı %33 – 53’lere kadar çıkabilmektedir. Bununla birlikte düşüğe neden olan birçok faktör olabilir. Bebeğin rahim içerisindeki yerleşimi, annenin genel sağlık durumu ve yaşam alışkanlıkları, düşüğe neden olabilir. Yazımızda, düşüğün yaygın nedenlerine dair daha fazla bilgiyi bulabilirsiniz.

    Düşük Nedir?

    Hamilelik sürecinde, gebeliğin beklenmedik şekilde sonlanması durumu düşük olarak adlandırılmaktadır.

    Hamileliğin ilk 12 haftası içerisinde meydana gelen düşükler, “erken düşük” olarak adlandırılır. Erken düşük, gebeliğin başlangıcında oldukça sık karşılaştığımız bir durumdur. Genellikle, kanama ve sancı ile kendini gösterir. Erken düşüklerde birçok faktör etkili olabilir. Bu nedenle düşük, gebe kadının hatası olarak görülmemelidir. Fetüsün rahme doğru şekilde yerleşememesi, kromozom yapısı ile ilgili sorunlar ya da hormonal dengesizlikler düşüğün en sık karşılaşılan nedenleridir. Aynı zamanda, annenin gebeliği fark etmeden ilaç kullanmış olması vb. nedenlerle de düşük meydana gelebilir.

    Hamileliğin 12 ile 20. Haftası arasında görülen düşük olguları ise “geç düşük” olarak adlandırılır. Ancak gebelik 20. haftadan sonra sonlanırsa, bu durum erken doğum olarak da kabul edilebilmektedir. Tedavi sürecinde de bu durumun değerlendirilmesi ve doğru yaklaşımın belirlenmesi şarttır.

    Düşük Neden Olur?

    Birçok nedenle meydana gelebilir. Birçok anne, durumun nedenini kendinde arar. Bu nedenle depresif bir ruh hâline bürünebilir. Ancak düşük çoğu zaman embriyo ile ilgili sorunlardan kaynaklanmaktadır. Özellikle erken düşüklerde, bebeğin anne rahmine tam olarak tutunamaması ya da bazı genetik yapı sorunları nedeniyle düşük sık görülen bir problemdir.

    Bununla birlikte annede görülen bazı patolojik durumlar da düşüğe neden olabilir. Bu nedenle anne adayının hamile kalır kalmaz, gerekli kontrolleri yaptırması ve genel sağlık durumu ile ilgili önemli bilgileri edinmesi şarttır. Eğer gebelik “riskli gebelik” olarak adlandırdığımız bir gebelikse, düşük riski de daha fazladır. Bu nedenle anne adayının da bu konuda bilinçlendirilmesi önemlidir.

    Annenin yaşı da düşüğe neden olan, önemli faktörlerden biridir. 35 yaş üzeri gebeliklerin hepsi, tıbben riskli gebelik kabul edilir. Annenin yaşı büyüdükçe, düşük görülme olasılığı da artar.

    Bununla beraber, tekrarlayan düşük vakalarının mutlaka araştırılması gerekir. Altta yatan sorunlar tedavi edilmezse, gebeliklerin düşükle sonuçlanma ihtimali artar. Tekrarlayan düşüklerin yaygın görülen nedenleri:

    • Uterusun yani rahmin yapısal bozuklukları
    • Serviks (rahim ağzı) yetersizliği
    • Endokrinolojik (hormonal) bozukluklar
    • Enfeksiyonlar
    • Kromozomal bozukluklar
    • Otoimmün hastalıklar (Bağışıklık sistemi hastalıkları) olarak sıralanabilir.
    • Pıhtılaşma bozuklukları

    Düşük Tedavisi Nasıl Olur?

    Düşük tedavisinde belirleyici olan; fetusun canlı olup, olmadığıdır. Eğer fetüs canlı ise, gebelik sürecinin seyrine ve annenin sağlık durumuna göre, sadece istirahat yeterli olabilir. Bazen istirahate ek olarak hormon takviyeleri yapılabilir. Tekrarlayan düşükleri olan ve pıhtılaşma problemleri olan kişilerde kan sulandırıcı iğne ya da hap başlanabilir. Kişinin bütün gebelik boyunca bu ilaçları kullanması gerekebilir.  Ancak düşük gerçekleşti ve rahimde parça kalması söz konusu ise bu durumda kürtaj ile bu parçaların tamamen temizlenmesi ve rahmin yeniden gebeliğe hazır hâle getirilmesi gerekir.

    Düşük tehlikesinde, hangi evrede müdahale edildiği, durumun olası nedenleri ve hastanın durumu değerlendirilerek, uygun tedavi yöntemi planlanır. Doğru planlanmış bir düşük tedavisi de olsa, gebeliğin sonlanmasını engellemek mümkün olmayabilir. Düşüğün olası nedenine göre hormon takviyesi, rahim ağzına dikiş konulması (serklaj) veya farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.  Erken dönem düşüklerin birçoğunun altında genetik nedenler yatmaktadır. Genetik nedenleri saptamak için düşük materyalinden genetik inceleme yapılabilir.

    İzmir Düşük Tedavisi

    İzmir düşük tedavisi, doğru planlanması gereken, eğer dikkat edilmezse sonraki gebelikleri de etkileyebilen bir tedavidir. Düşük sonrasında rahimde kalan parçalar, bir sonraki gebelik için büyük riskler oluşturabilir. Eğer fetus canlı ise tedavi sürecinde oldukça hassas davranmak gerekir. Çünkü hem annenin hem de bebeğin sağlığı, doğru bir şekilde değerlendirilmelidir.