Histeroskopi İzmir

    Histeroskopi, rahmin içini görüntülemek ve olası üreme sistemi sorunlarını saptamak amacıyla yapılan bir işlemdir. Histereskopi, gerekli durumlarda tedavi amacıyla da uygulanabilir. “Histereskop” adı verilen mikro kamera, rahim içini detaylı bir şekilde incelerken, rezektoskop adı verilen cerrahi sistemiyle de operasyon yapılabilmektedir. Histeroskopi; tekrar eden düşük nedeninin saptanması, rahimdeki yapışıklığın tedavi edilmesi, poliplerin çıkarılması başta olmak üzere, üreme sistemindeki birçok rahatsızlığın tanı ve tedavisinde kullanılabilmektedir.

    Yazımızın devamında histeroskopi hakkında daha fazla bilgiyi bulabilirsiniz.

    Histeroskopi Nedir?

    Histeroskopi, tanısal ya da operatif histeroskopi olmak üzere iki başlık altında inceleyebileceğimiz bir tanı ve tedavi yöntemidir. “Histeroskop” adı verilen mikro kamera yardımı ile rahim içinin detaylı olarak görüntülenmesini sağlar. Bu esnada, üreme sisteminde tespit edilen anormalliklerin tedavi edilmesi de mümkün olabilir. Özellikle tekrar eden düşük vakalarında, oldukça etkili bir tanı yöntemidir. Bu nedenle çocuk sahibi olmak istemesine rağmen uzun süre gebe kalamayan kadınların tedavi sürecinde önemli bir rol oynar. Bununla birlikte poliplerin alınması, nedeni bilinmeyen adet düzeni sorunlarının saptanması ve tedavi edilmesinde de histeroskopiden yardım alınır.

    Histeroskopi Çeşitleri Nelerdir?

    Tanısal histeroskopi; rahim boşluğundaki sorunların tanısı amacıyla yapılan histeroskopi işlemidir. Rahim içerisindeki yapısal sorunların, polip ve diğer tümör yapılarının tespit edilmesini sağlar.

    Operatif histeroskopi ise; rahimde gözlenen sorunların tedavisi amacıyla yapılan histeroskopi işlemleridir. Açık ameliyat gibi derin kesilerle yapılmadığı için kişinin operasyondan sonra rahat etmesini sağlar. Enfeksiyon riskini azaltır. Böylece tedavi sürecini daha kolay hâle getirir. Operatif histeroskopi ile rahim içerisindeki yapışıklık, polip, tümör vb. birçok sağlık sorununun tedavi edilmesi mümkündür.

    Histeroskopi Nasıl Yapılır?

    Histeroskopi; lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Bazı durumlarda sedasyon dediğimiz, derin uyku hâlinde işlemin yapılması da tercih edilebilir. Anestezi yönteminin seçimi çoğunlukla hastanın şikâyetlerine ve hastalık şüphesine bağlıdır. Yalnızca tanı amacıyla yapılan histeroskopi uygulamalarında, çoğu zaman lokal anestezi yeterli olur. Ancak tanıdan sonra, cerrahi müdahale yapılma ihtimali varsa, bu durumda genel anestezi ya da sedasyon tercih edilebilir. Histeroskopi, yapılma amacına göre “tanısal histeroskopi” ya da “operatif histeroskopi” olmak üzere iki başlık altında incelenebilir.

    Histeroskopi yapılırken öncelikle vajina girişi uygun yöntemlerle temizlenir. Sonrasında ise spekulum ile vajen duvarı ve rahim ağzı görünür hale getirilir. Rahmin detaylı bir şekilde görüntülenebilmesi için sıvı ile rahmin içi şişirilir. Histeroskop, rahim içine gönderilerek, bu bölgenin detaylı olarak incelenmesi sağlanır. Histeroskop adı verilen kameranın rahim ağzından geçebilmesi için buji adındaki ince uzun çubuklar ile rahim ağzı genişletilebilir.

    Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?

    Histeroskopi, genellikle adet döneminden sonraki ilk hafta içerisinde yapılır. Bu dönemde rahim duvarı yeniden normal boyutlarına dönüştüğü ve adet öncesi oluşan kistik dokular yok olduğu için, elde edilen görüntüler daha sağlıklı sonuçlar verir.

    Histeroskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Histeroskopiden sonraki birkaç gün içerisinde vajinal akıntı ve kramp türünde ağrılar olması normaldir. Bu yan etkiler çoğu zaman kendiliğinden geçer. Ancak hastanın bu süreci rahat geçirmesi için ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Histeroskopi yapıldıktan sonra, birkaç gün cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Doktorun değerlendirmesine göre bir sonraki adet dönemine kadar cinsel perhiz de tavsiye edilebilir. Eğer histeroskopi işleminden sonra aşırı vajinal kanama, şiddetli ve kesilmeyen karın ağrısı, ateş ya da kötü kokulu vajinal akıntılar olursa derhal doktora başvurulmalıdır.

    Histeroskopi Hangi Durumlarda Uygulanır?

    • Aşırı kanamalara sebep olan polipler ve miyomların tedavisinde
    • Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiralin rahim içine kaçması durumunda, spiralin güvenle çıkarılması için
    • Tekrarlayan düşüklerin nedenlerini saptamak için
    • Başarısız tüp bebek denemelerinin değerlendirilmesi için
    • Rahim içi yapışıklıkların tedavisinde
    • Doğuştan olan rahim anomalilerin tedavisinde
    • Menopoz sonrası yaşanan kanamaların kaynağını bulmak için kullanılır.

    Histeroskopi İşleminin Riskleri Nelerdir?

    • Histeroskopi işlemi sırasında daha iyi bir görüntü almak adına rahmin içinin genişletilmesi için rahmin içine sıvı verilmektedir. Sıvı miktarı orantısızlığı hâlinde kanda sodyum seviyesi düşebilir. Dolayısıyla akciğerlerde su toplanması, kalp yetmezliği veya beyin ödemi görülebilir. Bu nedenle işlem süresinin aşırı uzatılmaması, gerekirse ikinci ve üçüncü histeroskopi seansları planlanarak toplam cerrahi süresinin bölünmesi, hastanın kalp-akciğer fonksiyonlarının iyi bir şekilde gözlenmesi gerekmektedir.
    • Rahim delinmesi
    • Enfeksiyon
    • Bağırsak ve idrar yolları yaralanmaları
    • Rahim ağzı yırtıklar

    Bunlar ciddi komplikasyonlar olmasına rağmen oldukça az rastlanan durumlardır. Şu anda yukarıda bahsedilen problemlerin çözümünde histeroskopi en güvenli yöntem olarak kabul edilmektedir.

    Histeroskopiden Sonra Hamile Kalınabilir mi?

    Histeroskopi, özellikle kısırlığın nedenlerini anlamada oldukça önemli bir işlemdir. Bu nedenle kısırlık tedavisindeki yeri büyüktür. Dolayısıyla histeroskopinin hamile kalma sürecine destek olduğunu bile söyleyebiliriz. Rahim içinde bulunan lezyonlar ve yapışıklıklar kısırlığın sebebi olabilir ve bunların büyük bir bölümü histeroskopi işlemi ile tedavi edilebilir. Tüp bebek isteyen ve denemeleri başarısızlıkla sonuçlanan çiftlerde histeroskopi işlemi oldukça önemlidir. Gerçekleştirilen çalışmalarda öncesinde 2 veya daha fazla tüp bebek başarısızlığı olan kişilerde yüksek oranda rahmin içinde anormallikler görülmüştür. Bu anormallikler tedavi edildikten sonra gerçekleştirilen tüp bebek denemelerindeki gebelik oranı artabilmektedir. Bu nedenle histeroskopiden sonra gebe kalınamayacağına dair bilgiler doğru değildir. Histeroskopiden sonra sağlıklı bir şekilde hamile kalınabilir.

    İzmir Histeroskopi Fiyatları

    İzmir histeroskopi fiyatlarında, işlemin hangi amaçla yapıldığı belirleyicidir. Bu nedenle tanı ve tedavi amacıyla yapılan histeroskopi işlemlerinin fiyatları da farklılık göstermektedir.