Miyom Ameliyatı İzmir

    Miyomlar; kadınlarda jinekolojik muayene sırasında en sık rastlanan bulgulardan biridir. Rahimde, düz kas çoğalmalarına bağlı oluşan miyomlar, çoğu zaman zararsızdır. Nadiren kansere dönüşürler. Ancak büyüyen bir yapıya sahiptirler. Büyüdükçe de rahim içerisinde yerleştiği yere bağlı olarak; adet düzensizliği, şiddetli kanama, şiddetli adet ağrısı ya da gebe kalmada sorunlara yol açabilirler. Bu durumda, miyomların medikal ilaçlarla ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi söz konusu olabilir. Miyomların büyüyüp, günlük yaşamı olumsuz etkilediği durumlarda ise en ideal tedavi yöntemi; miyom ameliyatlarıdır. Günümüzün modern cerrahi teknikleri ve kapalı miyom ameliyatı yöntemi sayesinde, miyomların tedavisi etkin bir şekilde yapılabilmekte; kişi kısa süre içerisinde günlük yaşamına dönebilmektedir.

    Miyom Nedir?

    Miyomlar; rahimde bulunan, iyi huylu tümör yapılarıdır. Tümör kelimesi, teşhis anında birçok hastamızı korkutsa da miyomların yaklaşık %1’i özellik değiştirir ve kötü huylu bir seyir izlerler. Bu nedenle miyomların değerlendirilmesinde, miyomun büyüklüğüne, yerleşim yerine ve kişinin günlük yaşamını ne ölçüde etkilediğine bakılmalıdır. Miyomlar çoğu zaman küçük boyutlarda ortaya çıkarlar. Ancak zamanla büyüyerek adet döngüsü ve gebe kalma ile ilgili sorunlara yol açabilirler. Özellikle tüp bebek ya da aşılama tedavisinden önce, miyomların ameliyatla alınması ve gebeliği engelleyecek her türlü ihtimalin ortadan kaldırılması tercih edilebilir.

    Miyom Tanısı Nasıl Konur?

    Miyomlar genellikle hiçbir belirti vermezler ya da hafif şiddetli belirti verirler. Bu nedenle hastalarımızın birçoğu miyomların varlığından habersizdir. Rutin jinekolojik muayeneler sırasında miyomlara rastlanabilir. Ya da kısırlığın nedenlerini araştırırken miyom teşhisi konulabilir. Miyomun boyutlarını ve yerini tespit etmek için ultrason görüntülemesi yeterlidir. Ancak çeşitli nedenlerle yeri ve büyüklüğü net olarak bilinemeyen miyomların, histeroskopi  ya da laparoskopi dediğimiz, kapalı cerrahi yöntemlerle, hem tanısı hem de tedavisi yapılabilir.

    Miyom Ameliyatına Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

    Birçok kadın, miyomların sağlığı için risk oluşturup oluşturmadığını merak etmektedir. Bu nedenle miyomların ne zaman alındığını ve ne durumlarda sorunlara yol açtığını öğrenmek isterler. Miyomların ameliyatla alınmasında öncelikle semptomların şiddeti ve miyomun büyüklüğü dikkate alınır. Mikro boyutlardaki miyomlar için çoğu zaman gözlem yeterlidir. Ancak miyom nedeniyle;

    • Adet düzensizliği
    • Şiddetli kanama
    • Uzun süren ara kanama
    • Gebe kalmada zorluk
    • Kabızlık gibi sorunlar ortaya çıkıyorsa miyom ameliyatı yapılabilir.

    Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Günümüzde, miyom ameliyatlarının yarısından fazlası laparoskopik ya da histeroskopik cerrahi ile yapılmaktadır. Bu yöntemler, “kapalı ameliyat yöntemi” olarak da bilinmektedir. Açık ameliyatta olduğu gibi büyük kesiler olmadan yapılan bu ameliyatlar sayesinde, hastanın ameliyattan sonra toparlanma ve günlük yaşama dönme süresi de ciddi ölçüde kısalmaktadır.  Bazen myom yerine kötü huylu sarkom düşünüldüğünde ya da çok büyük myomlarda açık ameliyat tercih edilmektedir.

    Histeroskopi ile Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Miyom ameliyatında en sık kullanılan yöntem ise histeroskopidir. Histeroskopi, rahmin içinin yüksek çözünürlüklü kamera ile incelenmesini ve gerekli cerrahi uygulamanın yapılmasını sağlayan bir ameliyat tekniğidir. Bu nedenle yeri ve büyüklüğü tespit edilemeyen miyomların tanı ve tedavisi yapılabilir.

    Histeroskopi ile miyom ameliyatında, “histeroskop” adı verilen mikro boyutlarda kamera kullanılır. Bu kamera, vajina girişinden rahim içerisine gönderilir. Böylece miyomun rahmin içerisindeki yerinin ve boyutlarının net olarak görüntülenmesi sağlanır. Bu da açık ameliyatlardaki büyük kesilere olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktadır. Miyomun yeri tespit edildikten sonra, uygun yöntemlerle cerrahi müdahale yapılır. Sonrasında ise vajina temizlenir ve işleme son verilir.

    Miyom Ameliyatından Sonra;

    Kapalı yöntemle yapılan miyom ameliyatlarından sonra günlük yaşama dönüş süresi kısadır. Enfeksiyon riski de az olduğu için hem hastaya hem de doktora kolaylık sağlayan bir ameliyat yöntemidir. Kapalı miyom ameliyatından sonra;

    • İyileşme süreci oldukça hızlıdır. Hasta daha erken taburcu edilir.
    • Karın içi yapışıklık oluşma riski daha azdır.
    • Ameliyat sonrası enfeksiyon riski azdır.
    • Ameliyat sonrası ağrı ve acı hissi daha çabuk geçer.
    • Mikro kesiler yapıldığı için ameliyat bölgesinde neredeyse iz kalmaz.

    Miyom ameliyatlarından sonra, gebe kalma süreci de daha rahattır. Çünkü miyomlar zararsız olmasına rağmen, rahim yapısına da bağlı olarak, kısırlık nedeni olabilirler. Aynı zamanda adetin düzene girmesi, adet ağrılarının ve miktarının kontrol altına alınması gibi olumlu değişiklikler de hastanın yaşam kalitesini olumlu etkileyecektir.

    İzmir Miyom Ameliyatı Fiyatları

    Miyom ameliyatlarında tüm süreç, hastanın ihtiyaçlarına göre planlanmalıdır. Ameliyattan sonra hastanede yatış süresi, miyomların boyutları, ek bir tedaviye ihtiyaç olup olmadığı gibi faktörler miyom ameliyat fiyatlarını etkiler. Bu nedenle hastalarımıza özel tedavi planı yapıldıktan sonra miyom fiyatlarının belirlenmesi daha doğru olacaktır.