Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi İzmir
İzmir rahim duvarı kalınlaşması; rahim duvarının olması gerekenden daha kalın hâle gelmesiyle kadın sağlığını riske atan, bazen rahim kanseri öncesi risk belirtisi kabul edilen bir durumdur. Rahim, 28 günde bir gerçekleşen adet döngüsünde, kendini gebelik için hazırlar. Bu süreçte salgılanan hormonların da etkisiyle rahim duvarı kalınlaşabilir. Gebelik gerçekleşmez ve adet kanaması olursa, rahim duvarındaki kalınlaşan dokular dökülür ve rahim duvarı normal kalınlığına yeniden kavuşur. Ancak rahim duvarının adet döngüsü dışında kalınlaşması veya normalden çok yüksek değerlerde olması, sağlık için riskli kabul edilir.
Yazımızın devamında, rahim duvarı kalınlaşması ve beraberinde getirdiği riskler hakkında bilgiler vereceğiz. İzmir’de rahim duvarı kalınlaşması ile ilgili daha fazla bilgi almak için ise Op. Dr. İhsan Atabay ile iletişime geçebilir; kliniğimizden randevu alabilirsiniz.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?
Hamilelik boyunca bebeğin içinde büyüyüp, geliştiği organ rahimdir. Her ay, adet dönemi boyunca kadın üreme sisteminde birçok değişim meydana gelir. Bu değişikliklerden biri; artan östrojen hormonu seviyesinin, rahmin iç duvarını bir miktar kalınlaştırmasıdır. Vücudun kendini gebelik dönemine hazırladığı bu süreçte gebelik olmazsa östrojen seviyesi azalır. Hamilelik gerçekleşmediğinde ise kalınlaşan rahim duvarı dökülerek, vajinal yoldan atılır. Ancak düzensiz kanamalar, hormonal ve yapısal değişimlerin de etkisiyle rahim kalınlaşması sürekli hâle gelebilir. Bu durumda, kalınlaşan dokular, kanseröz dokulara dönüşme riski taşıyabilir. Bu nedenle rahim duvarı kalınlaşmasının adet döngüsü haricinde olup olmadığı araştırılmalı ve gerekli durumda, uygun tedaviye başlanmalıdır.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?
- Adet döngüsünde düzensizlikler
- Normal kanama miktarına kıyasla kanamaların artması
- Adet döneminde ağrıların şiddetlenmesi
- Adet düzeninin bozulması
- Adet dönemi dışında, ara kanama ve lekelenme tarzındaki kanamalar
Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?
Rahim duvarı kalınlaşmasının farklı nedenleri olabilir. Ancak en önemli neden; menopoz öncesi hormon düzensizliğidir. Adet döneminde, östrojen hormonunun da etkisiyle, rahim duvarı kalınlaşır. Adet gerçekleşmediğinde ise progesteron hormonunun etkisiyle, rahim duvarı yeniden incelir. Menopoza yakın dönemde progesteron hormonunun üretimi sorunlu olursa, rahmin duvarının incelmesi son derece zordur. Progesteron ve östrojen hormonu birbirini dengelemediği zamanlarda rahim duvarı kalınlaşması meydana gelebilir. Şeker hastalığı, aşırı kilo, yumurtalıklarda meydana gelen tümörlerin sebep olduğu bazı rahatsızlıklar da rahim duvarı kalınlaşmasına yol açabilir. Dolayısıyla rahim duvarı kalınlaşmasına yol açan etkenlerin birçoğu progesteron hormonunun düzenli üretilmemesinden kaynaklanır.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Kimlerde Görülür?
Menopoz dönemine yaklaşan ya da adet döngüsü düzensiz olan kadınlar, rahim duvarı kalınlaşması riski altındadır. Bununla birlikte;
- 35 yaşın üzerindeki kadınlar
- Hormonal düzensizliği olanlar
- Erken yaşta adet görmeye başlayanlar
- Östrojen ve progesteron hormonlarının dengede olmadığı kişiler de rahim duvarı kalınlaşması riski taşıyan kişilerdir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tanısı Nasıl Konulur?
Rahim duvarı kalınlaşması, tedavi edilmediğinde rahim kanserine yol açabilir. Kalınlaşan bölgede pre kanseröz hücre oluşma riski büyüktür. Bu nedenle rahim duvarı kalınlaşmasının nedenlerini iyi saptamak; şikâyetler oluşmaya başladığında, en kısa sürede doktora başvurmak oldukça önemlidir.
Rahim duvarı kalınlaşması tanısı jinekolojik muayene sırasında konulabilir. Doktor rahim duvarının ölçümü için vajinal ultrason kullanarak rahim duvarının inceler. Doktor ultrason ile dokuları inceleyerek kitle olup olmadığını kontrol eder. Şüpheli bir kitle görülürse kitleden biyopsi ile örnek alınarak laboratuvara incelenmesi için gönderilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rahim duvarı kalınlaşmasında mutlaka tıbbî tedavi yöntemlerini izlemek gerekir. Halk arasında rahim duvarı kalınlaşmasına yönelik bitkisel tedaviler olduğu öne sürülse de bu noktada izlenecek yol mutlaka bilimsel olmalıdır. Rahim duvarı kalınlaşması için uygulanan tedavi hastanın hormon seviyelerine ve yaşına göre değişkenlik gösterebilir. Genellikle cerrahi operasyon gerektirmeyen ve ilaç tedavisi uygulanan bir rahatsızlıktır. Ancak rahimdeki kalınlaşmanın kanser habercisi olduğu şüpheli durumlarda cerrahi tedavi tercih edilebilir. Rahmin alınması söz konusu olduğunda, tercih edilecek en güvenilir ve pratik ameliyat yöntemi laparoskopik histerektomidir. Histerektomi, tek başına rahmin alınması işlemini ifade eder. Laparoskopik histerektomi işleminde ise rahim kapalı ameliyat yöntemi ile alınır. Kapalı rahim ameliyatı ile rahmin alınması için karından cilde 3 adet delik açılır. Açık rahim ameliyatındaki gibi büyük kesiler yapılmadığı için ameliyattan sonra enfeksiyon riski de oldukça azalmaktadır. Dolayısıyla hastalarımız kısa sürede günlük yaşamlarına dönebilmektedir.
İzmir Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi
Rahim duvarı kalınlaşmasının tedavisinde esas belirleyici olan kalınlaşmanın nedenleridir. Bu nedenle tedavi planlaması yapmadan önce, üreme sistemindeki sorunların detaylı olarak incelenmesi oldukça önemlidir. Rahim duvarı kalınlaşması, hormonal nedenlerden kaynaklanıyorsa ilaç tedavisi yeterli olabilir. Ancak kalınlaşmanın kanser ile ilişkili olduğu vakalarda; cerrahi tedavi ve ilaç tedavisi birlikte uygulanabilir.