Kapalı Rahim Ameliyatı İzmir

    İzmir kapalı rahim ameliyatı tıp dilinde “laparoskopik histerektomi” adıyla da bilinir ve kapalı ameliyat yöntemi ile rahmin dışarı alınması işlemidir. Rahmin alınması histerektomi olarak adlandırılır. Kapalı rahim ameliyatı günümüzde gittikçe artan bir şekilde yapılan oldukça yaygın bir cerrahi operasyon türüdür.

    Kapalı Rahim Ameliyatı Nedir?

    Kapalı rahim ameliyatı yani laparoskopik histerektomi, çeşitli nedenlerle alınması gereken rahmin kapalı ameliyat yöntemi ile alınmasıdır. Kapalı ameliyat tekniği, günümüzde iç organlar ile ilgili sorunların tedavisinde en çok tercih edilen ameliyat yöntemidir. Rahimde büyük kistik yapıların olması, üremenin durdurulması ya da rahim kanseri gibi birçok nedenle rahmin alınması gerekebilir. Ancak genellikle ileri yaşlardaki hastalarımızda tercih edilen bir işlemdir. Kapalı rahim ameliyatının daha fazla tercih edilmesindeki önemli nedenlerden biri de budur. Kapalı rahim ameliyatı, kolay iyileşme süreci ile hastaların günlük yaşama uyum sürecini kolaylaştırmakta ve ameliyatın olası yan etkilerini minimuma indirmektedir.

    Kapalı Rahim Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

    • Kapalı ameliyatta hastaların yaraları açık ameliyata göre daha çabuk iyileşir ve daha az ağrı hissederler. Kolay iyileşme süreci, kapalı rahim ameliyatının tercih edilmesindeki en önemli nedenlerin başında gelmektedir.
    • Kapalı rahim ameliyatında cilt üzerinde açılan kesik boyutu oldukça küçüktür. Birkaç adet 1 mm ya da daha küçük kesilerden ameliyat yapılır. Bu nedenle enfeksiyon riski de daha azdır. Bu da iyileşme sürecinin kısa olmasına katkıda bulunan bir durumdur.

    Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Karın bölgesine yapılan kesiden, ince uçlu, “laparoskop” adı verilen bir kamera sokulur. Böylece operasyon sırasında net ve rahat görüş elde edilebilir. Karın bölgesinin çeşitli yerlerine açılan kesikler içerisinden de diğer tıbbi ekipmanlar yerleştirilerek operasyon gerçekleştirilir. Kapalı ameliyatla rahim ameliyatı çoğunlukla genel anestezi ile yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat sırasında eğer gerekli görülürse hastanın yumurtalıkları da alınabilir. Bu işlem ooforektomi olarak adlandırılır.

    Kapalı Rahim Ameliyatından Sonra

    Kapalı rahim ameliyatları da açık ameliyatlarda olduğu gibi cerrahi yöntemle yapılır. Ancak rahmin bulunduğu bölgeye yapılan kesi, açık ameliyattakine göre oldukça küçüktür. Bu nedenle, ameliyattan sonraki süreçte bu bölgenin bakımı oldukça önemlidir. Kapalı rahim ameliyatlarından sonra komplikasyon oluşma riski açık ameliyat ile benzerdir. Nadir de olsa yaranın enfeksiyon kapması, yaranın açılması ya da aşırı ağrıya neden olması söz konusu olabilir. Ameliyat yapıldıktan sonra hasta, gündelik yaşamına ve sosyal alışkanlıklarına kısa bir süre içerisinde dönebilmektedir. İş hayatına dönmek isteyen hastaların işlerine dönmeleri ise 2 ya da 3 haftayı bulabilir. Ameliyat sonrasında hastalar, 1 ya da 2 gün hastanede kalırlar ve çoğunlukla 2 gün içinde taburcu edilirler. Laparoskopik histerektomi ameliyatı yapıldıktan yaklaşık bir ay sonra hastanın doktoru kontroller sonucunda bir problem olmadığını söylerse hasta cinsel yaşantısına devam edebilir.

    Ameliyat sonrasındaki ilk hafta içerisinde ufak kanamalar ya da lekelenmeler olabilir. Bu durum gayet normaldir. Eğer kanamalar ve lekelenmeler aşırı olursa ya da ağrılar artmaya başlarsa, hastanın en kısa sürede doktora başvurması tavsiye edilir. Kapalı rahim ameliyatından sonra hastanın az miktarda ağrısı olabilir. Bu ağrılar genellikle ek bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan, kendiliğinden geçer. Yüksek ateş, ağrı kesicilere rağmen dinmeyen ağrılar, kötü kokulu vajinal akıntılar, bulantı, kusma, nefes darlığı, ameliyat yerlerinde akıntı oluşması, vücudun bazı bölgelerinde şişme, kızarıklık ya da morarmaların oluşması, tuvalete çıkınca yanma hissi ya da ağrı gibi durumlarda hasta mutlaka doktoruna başvurmalı ve bu şikâyetleri bildirmelidir. Laparoskopik histerektomi ameliyatından sonra doktorun yönergeleri doğrultusunda hasta banyo ve duş ihtiyaçlarını genel olarak 2 ya da 3 gün içerisinde gerçekleştirebilir.

    Eğer ameliyat sırasında hastanın yumurtalıkları da rahim ile birlikte alınmışsa, operasyon sonrasındaki günlerde sıcaklama, terleme ya da ateş basması gibi menopoz şikâyetleri de görülebilir. Bu durumlar meydana gelirse hasta doktoruyla bu şikayetleri mutlaka paylaşmalıdır. Kapalı rahim ameliyatı sırasında hastanın rahim ağzı ya da diğer adıyla serviks alınmışsa ameliyattan sonraki yıllarda smear testi yaptırmasına gerek yoktur. Fakat rahim ağzı alınmamışsa smear testi düzenli olarak yapılmaya devam edilmelidir.

    Rahim Alındıktan Sonra Menopoz

    Laparoskopik histerektomi ameliyatından sonra, rahim alındığı için adetler kesilir. Menopoz yumurtalıklarda salgılanan hormonlar tarafından belirlenir. Ameliyat esnasında yumurtalıkları alınmamış ve menopozu başlamamış yani yumurtaları hâlâ hormon üreten hastalar menopoza girmezler. Menopozu başlamamış ve rahim ameliyatı sırasında rahim bile birlikte yumurtalıkları alınan hastalar mecburen menopoza girerler.

    Kapalı Rahim Ameliyatı Neden Yapılır?

    • Miyomlar rahim duvarında oluşan iyi huylu tümörlerdir. Düzensiz adetler, kasık ağrıları, normalden fazla ağrılı olacak şekilde adet görme gibi semptomlar gösterebilirler. Miyomlar büyüdükçe, hastanın şikayetleri de artabilir ve ameliyat gerekli olabilir. Çoğu kadında miyom vardır. Fakat bu miyomların hepsinin ameliyat edilmesi gerekmez. Miyomlar iyi huylu urlardır fakat aşırı hızlı büyümeye başlarlarsa kötü huylu olma ihtimalleri vardır. Bu durumda alınması gerekebilir. Eğer hasta çocuk istiyorsa, sadece miyomların alınıp, rahimin alınmadığı bir tedavi planı yapılmalıdır.
    • Bir diğer sebep de halk arasındaki ismi çikolata kisti olarak bilinen kistlerdir. Bu kistlerin içi erimiş çikolataya benzediği için çikolata kisti de denir. Hastalarda ağrılara sebep olan bu kistler, ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir. Ancak çocuk yapmak istemeyen, ileri yaşta olan, ileri evre endometriozis hastalığı olan ve ağrıları şiddetli olan hastalarda ameliyat ile rahim alınabilir.
    • Rahim, idrar torbası ve kalın bağırsak bölgesinde, yaş ilerledikçe esneklik azalır. Bu nedenle sarkma görülebilir. Doğum sayısının çok fazla olması da sebeplerden biridir. Rahim sarkması; idrarı tutamama, dışardan dokunularak hissedilen kitle, cinsel hayatta aksaklıklar gibi şikayetlere yol açabilir. Bu durumlarda, hastanın durumuna göre, vajinal tedaviler ya da kapalı rahim ameliyatı tercih edilebilir.

    İzmir Kapalı Rahim Ameliyatı Fiyatları

    İzmir kapalı rahim ameliyatı fiyatlarında, hastanın ihtiyaçları belirleyicidir. Kapalı rahim ameliyatının ne amaçla yapıldığı da dikkate alınmalıdır. Sadece miyomların alınması için yapılan kapalı rahim ameliyatları ile rahmin tamamen alındığı kapalı rahim ameliyatlarında farklı süreçler izlenir. Bu da ameliyatın tüm planını etkiler. Dolayısıyla kapalı rahim ameliyatında fiyatların kişiden kişiye değiştiğini söyleyebiliriz.