Kapalı Polip Ameliyatı İzmir

    Polipler; vücudun birçok bölgesinde görülebilen, iyi huylu tümör yapılarıdır. En sık görüldüğü bölgelerden biri ise rahim yani kadın üreme organıdır. Polipler, oluşma ve büyüme sürecinde genellikle hiçbir belirti vermezler. Ancak fazla büyüdüklerinde adet düzeninin bozulmasına, aşırı kanamaya, şiddetli adet sancılarına neden olabilirler. Bazı kadınlarda ise gebe kalmaya engel olabilirler. Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkilemeye başladığında, poliplerin cerrahi ile çıkarılması gerekir. Günümüzde polip ameliyatlarının neredeyse tamamı, “kapalı polip ameliyatı” denilen yöntemle yapılmaktadır. “Histeroskopi” olarak da bilinen kapalı polip ameliyatı sayesinde, ameliyat sonrası iyileşme süreci de oldukça kolay olmaktadır.

    Yazımızın devamında kapalı polip ameliyatının nasıl yapıldığı hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

    Rahimde Polip (Endometrial Polip) Nedir?

    Polipler, endometrium (rahim içi), bağırsak, gırtlak vb. vücudun birçok bölgesinde oluşabilir. Kadınlarda en sık görüldüğü bölgelerden biri ise rahimdir. Rahim içerisinde oluşan polip yapılarına “endometrial polip” de denmektedir.  Bazen servikste ( rahim ağzında ) da polip görülebilir. İlişki sonrası kanama ya da ilişki esnasında ağrı ile belirti verebilirler. Polipler, teşhis edildiği anda birçok kadını korkutsa da, aslında çoğu iyi huylu tümör yapılarıdır. Bu nedenle kanseröz özellik göstermezler. Ancak rahimde bulunan polipler farklı büyüklüklerde olabilir. Büyüklüğüne göre de adet düzeni ve gebe kalma ile ilgili sorunlara yol açabilirler. Bu durumda, poliplerin cerrahi ile çıkarılması, en etkili tedavi seçeneği olacaktır.

    Kapalı Polip Ameliyatı (Histeroskopi ile Polip Ameliyatı) Nedir?

    Histeroskopi ile poliplerin alınması olarak da bilinen İzmir kapalı polip ameliyatı; açık ameliyat olmadan, poliplerin rahimden çıkarılmasını sağlayan bir ameliyat yöntemidir. Hastaya sağladığı en büyük avantaj; kasık ve karın bölgesine büyük kesiler yapılmadan poliplerin çıkarılmasını sağlamasıdır. Açık ameliyat, birçok kişi için oldukça zorlu bir süreçtir. Ameliyattan sonra yaraların iyileşmesi uzun zaman alır. Bu nedenle kişi sosyal yaşamından ve işteki sorumluluklarından uzak kalabilir. Kapalı polip ameliyatı sayesinde, vajina girişinden rahme ulaşılarak, poliplerin güvenli bir şekilde çıkarılması sağlanabilir.

    • Oldukça güvenli bir işlemdir. Diğer yöntemlerle kıyaslandığında, operasyondan sonra rahimde yapışıklık oluşma riski daha azdır.
    • Ameliyattan sonra karın ve kasık bölgesinde iz kalmaz. Bu nedenle kişinin kendini estetik açıdan daha iyi hissetmesini sağlar.
    • Ameliyat sonrası hissedilen ağrı ve acı hissi çok daha azdır. Açık ameliyatta derin ve büyük kesiler yapıldığı için ameliyat sonrası ağrı fazladır.
    • Kapalı polip ameliyatlarından sonra, ertesi gün bile günlük yaşama dönmek mümkündür. Oysa açık ameliyattan sonra hastanın yürümesi ve günlük yaşamına geri dönmesi daha uzun sürer.

    Kapalı Polip Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

    Polipler, çoğunlukla rutin jinekolojik kontroller sırasında fark edilirler. Bu nedenle çoğu zaman vücutta bulunmaları riskli bir durum değildir. Ancak polip büyüdükçe, rahmin bazı fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Kapalı polip ameliyatı yapılması gereken durumlar;

    • Polipler gebeliği engelliyorsa
    • Tekrarlayan düşük şikâyetine neden oluyorsa
    • Adet kanamalarının miktarını etkiliyorsa
    • Adet sancılarının şiddetini etkiliyorsa
    • Adet düzensizliğine neden oluyorsa poliplerin alınması gerekebilir.

    Kapalı Polip Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Kapalı polip ameliyatı genellikle histeroskopi ile yapılır. Histeroskop adı verilen, ucunda mercek ve ışık kaynağı olan bir cihaz, vajina girişinden rahme gönderilir. Bu esnada, çeşitli medikal aletlerin de yardımıyla, polipler bulunduğu bölgeden çıkarılır. Yaklaşık 30 – 45 dakika süren ve anestezi altında yapılan bir işlemdir. Çıkarılacak poliplerin büyüklüğüne ve miktarına göre genel anestezi ya da lokal anestezi tercih edilebilir.

    Polip Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

    Kapalı polip ameliyatları, açık ameliyatlara göre daha pratik, ağrısız ve güvenilir olsa da, her girişimsel tedavi gibi bazı riskleri beraberinde getirir. Bu nedenle hastanın enfeksiyondan kendini koruması; vajinayı enfeksiyondan korumak için kişisel bakımına özen göstermesi önemlidir. Aynı zamanda ameliyat sonrasında, hastanın kendi vücudunu takip etmesi; aşırı kanama, kötü kokulu akıntı vb. şikâyetler olursa zaman kaybetmeden doktoruna başvurması gerekir.

    İzmir Kapalı Polip Ameliyatı

    Günümüzde, teknoloji ilerledikçe açık ameliyat tekniği de yerini kapalı ameliyat tekniğine bırakmıştır. Bu nedenle histeroskopik ve laparoskopik cerrahi yöntemleri, kadın hastalıkları ve doğum alanında daha çok tercih edilen bir cerrahi tedavi yöntemi hâline gelmiştir. Histeroskopi ve laparoskopi ile yapılan jinekolojik tedaviler, hasta açısından çok daha konforlu olsa da  bazı özel durumlarda açık ameliyat da tercih edilebilir. Ameliyatın açık ya da kapalı olmasına ve seçilen hastaneye göre fiyatlar da değişmektedir.