Aşılama Tedavisi İzmir

    Aşılama tedavisi İzmir; sperm hücrelerinin yumurtaya ulaşıp döllenme şansını artıran, kısırlık tedavisindeki en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle nedeni bilinmeyen kısırlık durumunda, tüp bebek tedavisinden önce belirli koşulları taşıyan kişilerde başvurulan bir tedavi yöntemidir. Aşılama tedavisi, ilaçlar ile yeterli kalitede ve büyüklükte yumurta gelişimi sağlandıktan sonra çatlatma iğnesi ile yumurtlamanın sağlanması ile yapılır. Aşılamada kullanılacak sperm örneği çeşitli işlemlerden geçirilir, bu sayede kaliteli spermler seçilerek kısırlık sorununun tedavi edilmesinde de oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. “İnseminasyon” olarak da bilinen aşılama tedavisi, tüm yaş gruplarında olduğu gibi 35 yaş üzerindeki kadınlarda da gebe kalma sürecini de kolaylaştıran bir tedavi yöntemidir.

    Kısırlık (İnfertilite) Nedir?

    Kısırlık yani infertilite, eşlerin 1 yıldan uzun süre denemesine rağmen, çocuk sahibi olamaması durumudur. Eğer haftada en az 2 – 3 defa, korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilemezse, bu durum akla kısırlık ihtimalini getirir.

    Kısırlık birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle üreme sistemindeki sorunlar, hormonal dengesizlikler, erkeğin sperm kalitesi ile ilgili sorunlar kısırlığa neden olabilir. Kısırlık, altta yatan nedenler bilindiği takdirde tedavi şansı olan bir durumdur. Özellikle polikistik yumurtalık sendromu gibi yumurtlama problemlerinden kaynaklanan kısırlık sorunlarında, aşılama tedavisi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Nedeni bilinmeyen kısırlık olgularında tedavi süreci daha zor olsa da aşılama ve tüp bebek tedavileri sayesinde ümit verici sonuçlar elde edilmektedir.

    Aşılama Tedavisi (İnseminasyon) Nedir?

    Kadında ilaçlarla geliştirilen ve belirli bir büyüklüğe ulaşmış yumurtalar görüldüğünde çatlatma iğnesi ile yumurtlama sağlanır. Erkekten alınan sperm çeşitli işlemlerden geçirilerek kaliteli spermler ayıklanır ve bir kateter yardımıyla rahimde ilgili alanlara transfer edilir. Aşılamanın amacı; anne karnında, döllenmeye hazır bekleyen yumurtanın, spermler ile doğrudan temas etmesini sağlamaktır. Özellikle sebebi belli olmayan kısırlık olgularında, yumurtlama problemlerinde ve belli sperm bozukluklarında aşılama ilk seçenek olabilir.

    Kısırlık Nasıl Anlaşılır?

    Aşılama tedavisine karar vermeden önce, çiftlerin sağlık durumunu ve üreme sistemindeki sorunları doğru bir şekilde analiz etmek gerekir. Yumurtlama tarihleri, hormonal değişimler, stres, erkekteki sperm yoğunluğu, cinsel ilişki sıklığı gibi birçok faktör gebeliği etkiler. Bu nedenle çocuk sahibi olmaya karar veren çiftlerin, en az 1 yıl süre ile çocuk yapmayı denemeleri tavsiye edilir. Eğer ailede kısırlık öyküsü varsa, bu süre 6 aya inebilir. Benzer şekilde 35 yaş ve üzeri kadınlarda da 6 ay gebelik olmadığı takdirde, kısırlıktan şüphelenilebilir. Ancak sağlıklı çiftler, haftada en az 2 – 3 korunmasız cinsel ilişkiye rağmen, 1 yıldan uzun süre çocuk sahibi olamazsa bu durumda kısırlık söz konusu olabilir.

    Aşılama Tedavisi Kimlere Yapılır?

    Aşılama tedavisi, kısırlık şüphesi ile doktora başvurup, kısırlık durumu kesinleşen çiftlerde tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Yazımızın başında da söz ettiğimiz gibi kısırlık farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Rahimdeki kistik yapılar, polikistik over sendromu, rahimde yapışıklık, sperm kalitesi ile ilgili sorunlar kısırlığa neden olabilir. Bu sorunlardan herhangi biri saptandığında, öncelikle kısırlığa neden olan rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir.

    Aşılama Tedavisi;

    • Endometriozis
    • Düşük yumurta rezervi
    • Nedeni bilinmeyen kısırlık
    • Sperm kalitesinin düşük olması
    • Yumurta takibinden verimli sonuç alınamaması durumunda tüp bebek tedavisinden önce yapılabilir.

    Ayrıca çeşitli nedenlerle (yaşın geçmesi vb.) gebe kalma sürecini hızlandırmak isteyen kadınlarda da aşılama tedavisi yapılabilir.

    Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Aşılama tedavisinde ilk aşama yumurtalıkların uyarılmasıdır. Yumurtalar, özel ilaçlar yardımı ile uyarılırken, bu süreç ultrason ile düzenli olarak izlenir. Bu süreçte aynı zamanda erkekten alınan meni örneği de yoğunlaştırılır ve sperm kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır. Yumurtalar en olgun hâline ulaştığında ise yoğunlaştırılmış meni, kadının rahminde uygun alana bir özel bir kateter yardımıyla enjekte edilir. Anestezi gerektirmez, ağrısızdır. İşlemden sonra kişi günlük hayatına devam edebilir. Aşılama tedavisinden sonra da cinsel hayata devam edilebilir.

    Aşılama Tedavisi Kaç Gün Sürer?

    Aşılama tedavisi, toplamda 15 gün sürer. Sperm örneği erkekten aşılama gününde alınır. Bunun dışında kalan süreçte anne adayı 2 – 3 kere ultrason muayenesi için çağrılır ve yumurtalıkların durumu takip edilir. Aşılama uygulamasından sonraki 12 – 14 günde gebelik testi yapılır. Böylece işlemin başarılı olup olmadığı anlaşılabilir.

    Aşılama ile Tüp Bebek Tedavisinin Farkı Nedir? Aşılama mı Tüp Bebek Tedavisi mi?

    Aşılama ile tüp bebek tedavisi arasındaki temel fark; işlemin uygulanış biçimidir. Tüp bebek tedavisinde anneden alınan yumurta hücresi, laboratuvar ortamında döllenir. Aşılama tedavisinde ise spermler, kadının rahmine döllenme şansını artıracak şekilde transfer edilir.

    Hasta için en iyi tedavi yöntemi ise mutlaka uzman bir jinekolog tarafından belirlenmelidir. Aşılama tedavisi, tüp bebek tedavisinden önce uygun durumlarda düşünülebilir. Genellikle tüp bebek tedavisine başlamadan önce aşılama tedavisi tercih edilmektedir. Ancak bazı özel durumlarda, doğrudan tüp bebek tedavisi de tercih edilebilir.

    Aşılamanın Başarı Oranı Nedir?

    Aşılama tedavisinin başarısını kişinin yaşına, sperm ve yumurtalıkların aktifliğine gibi bir çok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Ancak yumurtalık rezervinin ciddi şekilde zayıf ya da sperm kalitesinin çok düşük olduğu kişilerde birden fazla aşılama yapmak gerekebilir. Genel olarak söyleyecek olursak; aşılamanın başarısı %10-30 arasındadır diyebiliriz. Bu, tıbbî anlamda ümit verici bir rakamdır.

    İzmir Aşılama Tedavisi Fiyatları 2024

    Aşılama tedavisinde fiyatları belirlerken öncelikle kişinin ihtiyaçları dikkate alınır. Kadının yaşı, yumurtalıkların durumu ve sperm kalitesi değerlendirilerek, birden fazla aşılama yapılması gerekebilir. Bu süreçte yumurtalıkların doğru takip edilmesi, özenli davranılması oldukça önemlidir.