Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Tedavisi İzmir

    Vajinal akıntı; vajinadan gelen, fizyolojik (doğal) ya da fizyolojik olmayan akıntılardır. Fizyolojik akıntılar, her kadında, çeşitli zamanlarda görülebilen, doğal akıntılardır. Genellikle kokusuz olurlar ve zararsızdırlar. Ancak bazı vajinal akıntılar, genital bölgede kaşıntı, kötü koku ve yanma gibi şikâyetlere neden olabilirler. Bu akıntılar çoğunlukla enfeksiyonlardan kaynaklanır. Kimi zaman da cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle mutlaka araştırılması ve tedavi edilmesi gerekir.

    Vajinada Kokulu Akıntı ve Kaşıntı Neden Olur?

    Vajina bölgesindeki çoğu akıntı, normal kabul edilir. Özellikle adet dönemlerinden önce, yumurtlama dönemlerinde, cinsel uyarılma anında akıntı yoğunlaşır. Bu akıntılar, her kadının zaman zaman karşılaşabileceği, hatta sağlıklı kabul edilen akıntılardır. Bununla birlikte egzersiz, stres, doğum kontrol hapı kullanımı gibi dışsal etkenler de akıntıların yoğunlaşmasına neden olabilir. Ancak kaşıntı, yanma ve kasıklarda ağrı gibi şikâyetlerle birlikte görülen akıntılar, enfeksiyonun habercisi olabilir. Cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklar ya da üreme sistemi ile ilgili ciddi sorunlar da akıntıyla kendini belli edebilir. Bu nedenle normalin dışında, rahatsızlık veren akıntıların mutlaka ciddiye alınması gerekir.

    Vajinal akıntıların nedenleri:

    • Gereksiz ve sık antibiyotik kullanımı
    • Bakteriyel vajinozis: Oldukça yaygın görülen bir vajinal enfeksiyondur. En karakteristik belirtisi; balık kokusuna benzer kokan, kötü kokulu vajinal akıntıdır.
    • Doğum kontrol hapı kullanımı
    • Üreme sistemi ile ilgili sorunlar ve HPV virüsü
    • Klamidya ve gonore (bel soğukluğu)
    • Şeker hastalığı
    • Banyo ürünlerine karşı hassasiyet
    • Ameliyat sonrası enfeksiyonlar
    • Pelvik inflamatuar hastalığı (PID): Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyodur. Kötü kokulu akıntılara neden olur.
    • Trichomonas enfeksiyonu: Tek hücreli, trichomonas parazitinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Aynı zamanda vajinada kaşıntı şikâyetine de neden olur. Cinsel yolla bulaşır. Nadiren ortak havlu ve mayo kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kötü kokulu, acılı, sarı ya da yeşil renkli akıntılar, en belirgin semptomudur. Jinekolojik muayene sırasında, vajinada görülen kırmızı yaralar ve kızarıklık tanı konulmasına yardımcı olur. Kesin tanı için kültür alınır.
    • Vajinal atrofi (Menopoz döneminde vajina duvarının incelmesi, kuruması)
    • Vajinit (Vajina içinde tahriş)
    • Maya (mantar) enfeksiyonları: Maya enfeksiyonu; süt kesiğine benzer, beyaz renkli akıntılara neden olan bir enfeksiyon türüdür. Vajina florasındaki, normal kabul edilen maya yoğunluğunun değişmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Stres, şeker hastalığı, doğum kontrol hapları, gebelik ve antibiyotikler vajina florasındaki maya oranını değiştirebilir.

    Adet Öncesi Beyaz Akıntı Normal mi?

    Vajinada görülen akıntılar fizyolojik (doğal) ve fizyolojik olmayan olarak iki gruba ayrılabilir. Fizyolojik akıntılar, her kadının biyolojik yapısı gereği oluşan, doğal akıntılardır. Adet döneminden önce beyaz akıntı oluşabilir. Bu dönemlerde kadınların günlük ped kullanımına ihtiyacı artabilir. Bunlar doğal kabul edilen akıntılardır.

    Fizyolojik olmayan akıntılar ise çoğu zaman başka bir rahatsızlığa bağlı olarak ortaya çıkar. Kahverengi, sarı, yeşil renklerdeki bu akıntılar;

    • Kaşıntı
    • Kanama
    • Kasıklarda ağrı gibi şikâyetlerle birlikte görülebilir. Köpüklü dokuya sahip ve kötü kokulu olabilir.

    Kahverengi Vajinal Akıntı Neden Olur?

    Kahverengi akıntılar, genellikle adet döneminden sonra görülen akıntılardır. Adet kanamasının geç boşaldığı durumlarda, kanama hafif kahverengi lekeler hâlinde olabilmektedir. Ayrıca adet kanaması da kahverengi lekeler ile başlayabilir.

    Gebeliğin erken evrelerinde görülen kahverengi akıntılar ise düşük belirtisi olabilir. Nadir de olsa kahverengi akıntılar rahim ağzı kanserine işaret edebilir. Bu nedenle şüpheli kahverengi akıntılarla karşılaşan kadınların jinekolojik muayene yaptırması tavsiye edilir. Ultrason görüntülemeleri ve PAP Smear testiyle bu şüphelere açıklık getirilebilir.

    Sarı ya da Yeşil Vajinal Akıntı Neden Olur?

    Sarı ya da yeşil renkli, yoğun kıvamlı, kötü kokulu akıntılar normal kabul edilmez. Çoğu zaman enfeksiyon habercisidir. Özellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, sarı ya da yeşil renkli ve kötü kokulu akıntılara neden olurlar. Bu akıntılara idrar yaparken yanma ve ağrı gibi şikâyetler de eşlik edebilir.

    Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?

    Vajinal kaşıntıyı tedavi edebilmek için öncelikle kaşıntıya neden olan rahatsızlıkların net bir şekilde ortaya konması gerekir. Eğer akıntı enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, antibiyotik tavsiye edilebilir. Antifungal jel ve kremler de kullanılabilir. Doktorun değerlendirmesine göre, tedavi süreci belirlenir.

    Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Nasıl Önlenir?

    Vajinal akıntıyı engellemek için genital bölgenin doğru şekilde temizlenmesi ve doğru iç çamaşırı seçilmesi önemlidir. Çünkü genital bölge, bakterilere açık bir bölgedir. Bu bölgede hijyen sağlanması, enfeksiyon kaynaklı akıntıları ciddi oranda azaltacaktır. Aynı zamanda tek eşli bir cinsel yaşamın tercih edilmesi de cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlayacaktır.

    Kötü kokulu vajinal akıntıyı ve kaşıntıyı engellemek için;

    • Vajina bölgesi, düzenli olarak ılık su ve cilt PH’ına uygun sabunla temizlenebilir.
    • Parfümlü ve cilde uyumu test edilmemiş kozmetik ürünlerden kaçınılabilir.
    • Tuvalet sonrası temizliğin önden arkaya doğru yapılması gerekir.
    • Sıkmayan, %100 pamuklu iç çamaşırları tercih edilebilir.

    İzmir Vajinal Akıntı ve Kaşıntı Tedavisi

    Vajinal akıntı ve genital bölgedeki kaşıntı, tedavi edilmediği zaman kadınların günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Vajina bölgesindeki enfeksiyonlar ilerlediği zaman kişinin sağlığını riske atabilir. Vajinal akıntı ve kaşıntının tedavi edilmesi gerekir. Enfeksiyondan kaynaklanan akıntı ve kaşıntı şikâyeti, kendiliğinden geçmez.