Kürtaj Menemen

    Kürtaj Menemen; gebeliğin cerrahi müdahale ile sonlandırılmasıdır. Cerrahi yolla gerçekleştirilen, tıbbi düşükler, kürtaj olarak adlandırılır. İstenmeyen, anne hayatını riske atan, düşükle sonuçlanan gebeliklerde, kürtaja başvurulması mümkündür. Kelime anlamı, kazıma olan kürtaj, farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Günümüzde kürtaj operasyonu gerçekleştirilirken en sık tercih edilen yöntem, vakumla kürtajdır. Bu yöntemde rahmin içi, ters basınç uygulanarak boşaltılır. Böylece, gebeliğin rahimden tahliyesi gerçekleştirilmiş olur.

    Ülkemizde kürtaj operasyonu, hamileliğin 10. haftasına kadar yasaldır. Hamileliğin ilk 10 haftası içerisinde istenmeyen gebelikler, kürtaja başvurularak sonlandırılabilir. Bu işlem halk arasında çocuk aldırma olarak da adlandırılmakla beraber, gebeliğin ilk 10 haftasında gerçekleştirildiğinde, henüz gelişiminin başlangıcında olan gebeliğin tahliyesi gerçekleştirilir. Yazımızın devamında kürtaj fiyatları 2021 ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Menemen kürtaj ve operasyonu için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Op. Dr. İhsan Atabay’dan randevu alabilirsiniz.

    Kürtaj Nedir?

    Kelime anlamı olarak kazıma manasına gelen kürtaj; embriyonun cerrahi yöntemlerle tahliyesinin gerçekleştirilmesi sonucunda, gebeliğin tıbbi olarak sonlandırılmasıdır. Dünyada birçok ülkede 1920’li yıllardan itibaren yasal olarak uygulanmaya başlanan kürtaj, bugün Türkiye’de dâhil olmak üzere 73 ülkede uygulanmaktadır. Kürtaj, ilk uygulanmaya başladığı dönemlerde, küret ismi verilen metal aletler yardımı ile rahmin kazınarak temizlemesi yöntemi olarak bilinmekteydi. Günümüzde ise kürtaj operasyonlarında en sık başvurulan yöntem vakumla aspirasyon olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Gebeliğin başlaması ile beraber, zigot olarak adlandırılan döllenmiş yumurta rahme tutunur ve burada gelişimine başlar. Zigottaki hücre sayısının mitoz bölünme ile artması sonucunda, döllenmiş yumurta embriyo adını alır. Kürtajın yasal olarak uygulanabildiği ilk 10 haftalık süreç, gebeliğin embriyo dönemidir. Bu dönem içerisinde, uygulanan cerrahi müdahale ile gebeliğin sonlandırılması, kürtaj olarak adlandırılır. Genellikle vakumlu aspirasyon yönteminin tercih edilmesi sonucunda bu operasyon, “vakumla kürtaj” veya “vakumlu kürtaj” olarak da bilinir hale gelmiştir. Ancak vakumlu aspirasyon yönteminin mümkün olmadığı durumlarda, diğer yöntemlerin kullanılması ile de kürtajın gerçekleştirilmesi mümkündür.

    Kürtaj Menemen Hangi Durumlarda Başvurulur?

    Kürtaj, genellikle istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için başvurulan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Ancak istenmeyen gebeliklerin yanı sıra, gebeliğin sağlıksız ilerlediği, anne ve bebek sağlığının risk altında olduğu durumlarda da kürtaja başvurulması mümkündür.

    • Bebeğin anne karnında gelişimin durduğunun tespit edilmesi,
    • Bebekte gelişimsel anomaliler saptanması,
    • Rahimde şüpheli bir kitle olması,
    • Gebelik veya doğumun anne hayatı için risk teşkil ediyor olması,
    • Endometrial hiperplazi olarak da adlandırılan rahim duvarında olağandışı kalınlaşma tespit edilmesi,
    • Rahim veya yumurtalık kanseri olasılığı,
    • Rahimde sıvı birikmesi gibi durumlarda, kürtaja başvurularak gebeliğin tıbbi olarak sonlandırılması mümkündür.

    Ayrıca gebeliğin düşükle sonuçlandığı vakalarda, tam düşük gerçekleşmemesi halinde, rahim içinin tamamen temizlenebilmesi için de kürtaja başvurulabilir. Tam düşük gerçekleşmediğinde rahim içerisinde kalan parçalar, hastalarda risk oluşturabilmektedir. Bu nedenle düşük yapan hastaların, mutlaka uzman bir doktor muayenesine başvurması ve gerekli durumlarda kürtaja yönlendirilmesi gerekmektedir. Menemen kürtaj operasyonu için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Op. Dr. İhsan Atabay’dan randevu alabilirsiniz.

    Kürtaj Menemen Nasıl Uygulanır?

    Kürtaj kelimesi, kazıma anlamına gelmektedir. Bu adı almasının altında yatan sebep, uygulamanın eskiden sıklıkla küret adı verilen metal aletlerle rahim içinin kazınması yoluyla gerçekleştirilmesidir. Ancak kazıma yöntemi, rahimde delinme gibi istenmeyen durumlara yol açma riski taşıdığından, günümüzde en sık başvurulan yöntem vakumla aspirasyon olarak karşımıza çıkar.

    Vakumlu Kürtaj Menemen Nedir?

    Vakumlu kürtaj; rahim içerisine ters basınç uygulanması ile gerçekleştirilen kürtaj işlemidir. Uygulanan ters basınç ile aspirasyon yapılarak rahim içi boşaltılmış ve embriyo tahliye edilmiş olur. Küret yardımı ile gerçekleştirilen kürtaj işleminde karşılaşılan rahim duvarının zarar görmesi riski, vakumla kürtajda çok daha azdır.

    Vakumla Kürtaj Menemen Nasıl Yapılır?

    Kürtaj işlemi, hasta lokal veya genel anestezi altındayken gerçekleştirilir. Kürtaj operasyonuna başlamadan önce hastanın mutlaka jinekolojik muayeneden geçirilmesi gerekir. Hasta için en uygun olan kürtaj yöntemi belirlendikten sonra, herhangi bir engel bulunmayan durumlarda, genellikle hasta sedasyon ile derin bir uyku halinde tutulur.

    Sedasyon, damar yolundan verilen anestezik ilaçlarla hastanın genel anestezi altına alınmasıdır. Ancak sedasyonun mümkün olmadığı durumlarda, hastaya sonulunum yolundan verilen gaz yardımı ile narkoz uygulanması da mümkündür. Lokal anestezi uygulandığında, hastaların regl sancısına benzer kramplar yaşama ihtimali bulunduğu için genellikle bu iki genel anestezi yönteminden birine başvurulması tercih edilmektedir.

    Anestezi uygulaması sonrasında, vajinal duvarların aralanmasını sağlayan ve rutin jinekolojik muayenelerde de kullanılan spekulum, vajinaya yerleştirilir. Bu sayede, hekimin rahim ağzına ulaşması mümkün hale gelir. Vajen içi ve rahim ağzı, özel bir solüsyon kullanılarak, enfeksiyon riskini en aza indirmek amacıyla dezenfekte edilir.

    Vakumla kürtaj operasyonu sırasında, kanül adı verilen ince ve esnek tüpler kullanılır. Bu kanüller, “karmen” veya “karmen kanülü” olarak da bilinmektedir. Farklı boyut ve kalınlıklarda çeşitleri bulunan bu karmen kanüllerinden hasta için en uygun boyutta olanı seçilir. Rahim ağzının tenekulum isimli aletle tutturulması ile beraber, rahim içine ulaşılır. Kanüller vajen girişinden sokularak, rahme kadar ilerletilir. Karmen kanüllerinin dışarıda kalan ucu, ters basınç uygulanmasını sağlayan cihazlara bağlıdır. Bu cihazlar manuel veya elektrikli olabilir. Kanüller yardımı ile rahme uygulanan ters basınç sayesinde aspirasyon yapılarak, rahmin için tamamen boşaltılmış olur. Bu sayede, embriyo tahliye edilir ve gebelik sonlandırılır.

    Kürtaj Menemen Ne Kadar Sürer?

    Kürtaj uygulamasının süresi, hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Ancak vakumla kürtaj uygulaması genellikle, ortalama 5 dakika içerisinde tamamlanır.

    Menemen Kürtaj Sonrasına Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

    Kürtaj sonrasına hastalar, herhangi bir komplikasyon oluşmaması halinde, aynı gün içerisinde taburcu edilirler. İşlem sonrasında hafif düzeyli ağrı, mide bulantısı, halsizlik gibi belirtiler görülebilir.

    Kürtajdan sonra, lekelenme biçiminde, hafif düzeyde bir vajinal kanama görülmesi normaldir. Genellikle bir hafta süren bu kanamanın, şiddetli veya uzun süreli olması halinde, mutlaka doktora danışılması önerilir.

    Kürtajdan sonraki birkaç gün, hastaların kendilerini yoracak aktivitelerden kaçınması gerekir. Operasyon sonrasında 7-14 günlük süreç içerisinde cinsel birliktelik yaşanması önerilmez. Cinsel perhizin süresi, doktorunuzun önerisine göre belirlenir. Kürtajın üzerinden 1 hafta geçtiğinde, kontrol muayenesine gidilir. Doktorunuz, kontrol muayenesi esnasında cinsel perhizi sonlandırıp sonlandıramayacağınız konusunda size bilgi verecektir.

    Menemen Kürtaj Yasal Mıdır?

    Kürtaj ile gebeliğin sonlandırılması, ilk olarak 1920 yılında, Sovyetler Birliği’nde yasal hale gelmiştir. Akabinde İzlanda ve birçok Avrupa ülkesinde de yasal hale gelen kürtaj, günümüzde dünyanın 73 ülkesinde yasaldır. Türkiye de, kürtajın yasal olduğu ülkelerden bir tanesidir. Ülkemizde kürtaj hakkı, 24 Mayıs 1983 tarihli, Aile Planlaması Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre, gebeliğin 10. haftasına kadar olan süre içerisinde, tıbbi yöntemlerle gebeliğin sonlandırılması mümkündür. Evli kadınlarda, kürtaj için eşin de onayı aranırken, bekâr kadınlarda yalnızca kadının kendi isteği yeterli olmaktadır.

    Menemen Kürtaj Fiyatları 2024

    Kürtaj operasyonu, birden fazla yöntemle gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlere bağlı olarak, uygulanacak olan anestezi yöntemi de değişebilir. Kürtajın hangi yöntemle gerçekleştirildiği ve hastaya uygulanan anestezi, fiyatların değişmesine neden olabilir. Kürtaj fiyatları Menemen hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.