Kürtaj Nedir?

    Kürtaj; rahmin içinin temizlenmesi işlemidir. Genellikle “çocuk aldırma” olarak tabir edilen bu işlem, farklı sebeplerle de yapılabilir. Düşük yapılması ve rahim içinden tanı amaçlı örnek alınması da kürtaj gerektirebilen durumlar arasındadır. Aynı zamanda anne sağlığı açısından riskli kabul edilen gebelikler de, gerekli durumlarda, kürtaj ile sonlandırılabilir.

    Kürtaj yapılabilecek yasal sınır, gebeliğin 10. haftasıdır. Bu süreden sonra gerçekleştirilmek istenen kürtaj işlemi, yalnızca yasal olarak istisnai izne tabi olan gerekli görülen durumlarda yapılabilir.

    18 yaşından büyük ve evli olmayan kişiler, kendi istekleri doğrultusunda gebeliklerini sonlandırabilir. Evli olup, kürtaj yaptırmak isteyen kişinin ise kendi rızasıyla birlikte eşinin rızasını da bildirmesi gerekir.

    Vakumla Kürtaj Nedir?

    Gebeliğin sonlandırılması için günümüzde en çok tercih edilen yöntemlerden biri, vakumla kürtaj işlemidir. Kürtaj, genel ya da lokal anestezi kullanılarak yapılabilir. Ya da “sedasyon” dediğimiz, derin uyku hâlinde de gerçekleştirilebilir. Kişi kürtaj sırasında asla ağrı hissetmez. Genel anestezi, kişinin kendini daha rahat hissedeceği ve daha konforlu bir işlem gerçekleştirilmesini sağlayabilir.

    Kürtaj Acılı Bir İşlem midir?

    Kürtaj, genellikle sedasyon dediğimiz, derin uyku hâlinde yapılır. Burada hasta kürtaj esnasında tam uyku halindedir ve ağrı hissetmez.

    Kürtaj Ne Kadar Sürer?

    Kürtaj işlemi yaklaşık 3 – 4 dakika sürer. Kişi, kürtaj işleminin ardından, anestezinin etkisi geçtikten sonra, günlük hayatına dönebilir.

    Düşük Sonrası Kürtaj

    Düşükte gebelik dokusunun bir kısmı rahim içinde kalabilir. Bu doku kendiliğinden 1-2 gün içinde vücut tarafından atılmazsa kürtaj işlemine gerek duyulur.

    Kürtajın Riskleri Nelerdir?

    Kürtaj, mutlaka bir kadın doğum uzmanı tarafından gerçekleştirilmelidir. Kürtajın uzman doktor tarafından ve steril bir şekilde gerçekleştirilmesi, kürtaj yaptıran kişinin sağlığının, işlem sırasında ve sonrasında korunması açısından çok önemlidir.

    Nadir olarak karşılaşılan bazı riskler ise; rahimde enfeksiyon oluşumu, rahmin delinmesi, rahimde parça kalması, kanama, rahim içinde yapışıklıklar, gebeliğin sonlandırılamaması ve anesteziye bağlı komplikasyonlar olarak sıralanabilir. Fakat bunların hepsi önlenebilir komplikasyonlardır.

    Kürtaj Nasıl Yapılır?

    Kürtaj sıklıkla vakum aspirasyon yöntemi kullanılarak gerçekleştirilir. Bu teknikte steril kanüller yardımıyla rahim içine ulaşılır ve negatif basınç ile gebelik materyalinin vücuttan atılması sağlanır.

    Kimler Kürtaj Yaptırabilir?

    18 yaşını geçmiş ve bekar olan her kadın kendi isteğiyle kürtaj yaptırabilir. Evli olan kadınlar ise eşlerinin de onayı alındıktan sonra kürtaj yaptırabilirler.

    Kürtaj için En Uygun Hafta Ne Zaman?

    Genellikle hamileliğin 5-6 veya 7. haftaları tercih edilmektedir.

    Kürtaj Sonrası Doktor Kontrolü

    Genellikle kürtaj işleminden bir hafta sonra kontrol muayenesi tavsiye edilir.

    Kürtaj İşlemi Sonrası Ağrı

    Kürtaj işleminden sonra adet sancısı benzeri ağrılar normal kabul edilir, fakat ağrıların geçmemesi veya aşırı şiddetlenmesi durumunda doktora danışılmalıdır.

    Taburcu Olma

    Kürtaj işlemi sonrasında hastalar aynı gün eve dönebilirler, hastanede yatmayı gerektirecek bir durum yoktur.

    Kürtaj Nerede Yapılır?

    Kişinin sağlığı açısından kürtaj işlemi sırasında sterilliğin sağlanması ve işlemin mutlaka bir kadın doğum doktoru tarafından yapılması önem taşımaktadır. Kürtaj işlemi özel kliniklerde veya devlet hastanelerinde gerçekleştirilebilir.

    İzmir Kürtaj Fiyatları 2024

    Kürtaj fiyatları, kürtaj sırasında uygulanacak tekniğe göre belirlenmektedir. Kürtaj esnasında hangi yöntemin kullanılacağı ve hangi anestezi türünün kullanılacağına bağlı olarak izmir kürtaj fiyatları değişiklik gösterebilir.

    Kliniğimizin kürtaj fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Op. Dr. İhsan Atabay’ın kliniğini arayabilir; randevu alabilirsiniz.