Gebelikte vücuttaki değişimler

Gebelikte Göğüs Büyümesi

Gebelerde meme ağrısı ve meme hassasiyeti sık görülür. Göğüs hacmi büyür, göğüs ucu büyür, koyulaşır. İlk aylardan itibaren süt benzeri salgı gelebilir. Karındakine benzer çizgiler oluşabilir.

Gebelikte Su Tutulumu ve Ödem

Gebelerde vücutta su tutulumu olur Gebelerde ödem genellikle normaldir, preeklampsi ya da damar tıkanıklığı gibi başka bir durum yoksa çoğunlukla herhangi bir anormallik ifade etmez.

Gebelikte Kan Hacmi ve Tansiyon

Kan hacmi yaklaşık 1500 mililitre kadar artar, kan daha sulu, daha akıcı haldedir. Kalbin dakika başına pompaladığı kan miktarı artar. Pompalanan kan gebelik boyunca bazı dönemlerde %30 ila %50 oranında artmıştır. Gebeliğin 4-5-6.aylarında kan basıncında hafif bir düşme olur ancak doğum öncesi normal seviyesine geri döner.

Gebelikte Akciğer Fonksiyonu

Gebelerde akciğer kapasitesi artmıştır. Akciğerde daha önce kullanılmayan ölü boşlukların da kullanılması ile birlikte akciğer daha fonksiyonel hale gelir.

Gebelikte Böbrek Fonksiyonları

Böbrek boyutlarında çok hafif bir artış olur. Anne rahminin büyümesi ve genellikle sağ tarafa doğru baskı yapması nedeniyle sağ böbrekte genişleme, sağ böbrek yollarında tıkanma oluşabilir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlık oluşur. Günlük idrar miktarı dörtte bir oranda artar.

Gebelikte Bulantı ve Kusma

Gebelerde özellikle 2. ve 3.aylarda bulantı kusma sık olur. Genellikle 10-12. haftada bulantı kusma şikayeti en yüksek seviyeye çıkar. Yaklaşık 14-15.haftalardan sonra şikayetler azalarak kaybolur.

Gebelikte Dişeti Kanaması ve Diş Çürümesi

Gebelikte diş etlerinde kolayca kanama olabilir. Bunun nedeni genellikle östrojendir. Fakat bazen C vitamini eksikliği de bu duruma yol açabilir. Gebelikte normal koşullarda diş çürümesi olmaz.

Gebelikte Mide Yanması, Kabızlık, Safra Taşları, Hemoroid ve Tiroid

Gebelerde midede asit salgısı azalmıştır . Bu nedenle ülser gibi rahatsızlıklar gebelerde daha az görülür. Midenin hacminde bir artış vardır. Büyük bağırsaklarda su ve tuz emiliminin artması nedeniyle kabızlık oluşabilir. Damarlara bası ve kabızlık neticesinde hemoroid ( basur ) sık görülür. Safra kesesinin kasılabilmesi gebelikte azalmıştır. Bu nedenle safra taşı oluşumu daha sıktır. Gebelerde Prolaktin seviyesi normalin 8-10 katına kadar artabilir. Tiroid bezi büyür.

Gebelikte Cilt Çatlakları ve Koyulaşmalar

Özellikle gebeliğin ikinci yarısından itibaren bebek büyüdükçe başta karın cildinde olmak üzere bacaklarda ve göğüslerde cilt çatlakları oluşabilir. Bu çatlaklar oluşmadan önce çeşitli kremlerle önlem alınabilir fakat çatlakları önlemede %100 etkili bir yöntem yoktur.  Genel olarak çatlaklar oluştuktan sonra tedavisi daha zordur fakat çatlakların birçoğu geçicidir. Yüzde kırmızı lekeler olabilir, karnın tam ortasında göbek deliğinden itibaren düz bir siyah çizgi olabilir buna Linea nigra adı verilmektedir, geçicidir. Cilt renginde koyulaşma olabilir.

Bu gönderiyi paylaş